Gratis

Foredrag: Bjørn Ole Rasch om grenseløs musikk

Professor og musiker Bjørn Ole Rasch ved UiA holder foredrag om forskningsprosjektet «Grenseløs musikk» i samarbeid med Musikkens Venner.

11. september
kl. 19:0020:00

Hva skjer med folkemusikken fra Setesdal når den møter musikktradisjoner fra andre land? Spørsmålet danner utgangspunktet for «Grenseløs Musikk», det største forskningsprosjektet Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder har gjennomført.

– Den unike folkemusikken fra Setesdal, hjertet i Agder, har vært grunnmaterialet vi ville skape nye sammensetninger av, sier professor Bjørn Ole Rasch fra Institutt for rytmisk musikk ved UiA.

Forskningsprosjektet tok utgangspunkt i folkemusikerne Kirsten Bråten Berg, Sigurd Brokke, Gunnar Stubseid og Hallvard T. Bjørgum, som ble hyret inn til å spille inn slåtter, stev, viser og bånsull fra Setesdal. Musikken ble så sendt til musikere i Sverige, Irland, Armenia, Libanon, Syria, Palestina, Kambodsja, Indonesia, India, Thailand, Kina, Mongolia og Nepal. Musikerne derfra svarte på musikken med sine egne tolkninger. Hele 56 musikere fra 18 forskjellige land er med på forskningsprosjektet.

Dette har  resultert i plateutgivelsen FERD, som Rasch har produsert.

– Målet var at musikerne skulle respondere intuitivt og ikke tenke så mye, som med all rytmisk musikk. Det var interessant å se hva som skjedde på veien, sier Rasch.

Platen har mottatt svært god omtale:

”Hver melodi på platen har utviklet seg til et unikt stykke musikk, i mange tilfeller langt borte fra det originale materialet. Det som i utgangspunktet kunne virke som et stivt forskningsprosjekt ved universitetet, har blitt et fantastisk og nyskapende banebrytende arbeid som er uten sidestykke.” (World Music Central)

Bjørn Ole Rasch  er en norsk artist (tangentutøver), komponist, arrangør og produsent. Han er professor i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder. Sammen med sin samboer Annbjørg Lien driver han Kongshavn Studios i Kristiansand.

Hovedtyngden av hans produksjoner ligger i grenselandet mellom norsk folkemusikk og verdensmusikk. Hans virke omfatter produksjoner og komposisjoner for teater, ballett, film, CD-produksjoner og TV.