Gratis

UTSOLGT! Forfattersamtale: Vigdis Hjorth og Henning Howlid Wærp

Vi inviterer til en litterær samtale om Knut Hamsun, språket og naturen.

06. mars31. mai
kl. 19:0012:02
«I de siste dager har jeg tenkt og tenkt på Nordlandssommerens evige dag. Jeg sitter her og tenker på den og på en hytte som jeg bodde i og på skogen bak hytten og jeg gir meg til å skrive noe ned for å forkorte tiden og for min fornøyelses skyld.»
 
Sitatet er hentet fra Knut Hamsuns Pan, boken som har inspirert Håkon Gullvågs Pan-serie. Bokens hovedpersoner er den tilreisende jeger løytnant Thomas Glahn og datteren til den lokale handelsmannen Mack, Edvarda. Men i tillegg til å romme nordnorske miljøskildinger og en kjærlighetshistorie, er romanen en lyrisk studie av natur og menneskesinn – hele verket «dønner av mystikk og spenning», for å sitere Hamsun selv.
 
Knut Hamsun er en av forfatterne Vigdis Hjorth skriver om i sin essaysamling Fryd og fare og går spesielt inn på Hamsuns språk og forhold til språket. Henning Howlid Wærp har skrevet «Hele livet en vandrer i naturen.» –Økokritiske lesninger i Knut Hamsuns forfatterskap. Den første boka som bruker økokritikken som innfallsvinkel til Knut Hamsuns forfatterskap.

 

Om Henning Howlid Wærp

Henning Howlid Wærp er forfatter og professor i nordisk litteraturvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet.

Han har skrevet og redigert flere fagbøker, blant annet om Sigbjørn Hølmebakk og om Cora Sandel, om norsk naturlyrikk og om prosadiktet som sjanger. I 2017 ga han ut boka Arktisk litteratur. – Fra Fridtjof Nansen til Anne B. Ragde, og i fjor lanserte han på Hamsun-dagene på Hamarøy «Hele livet en vandrer i naturen». Økokritiske lesninger i Knut Hamsuns forfatterskap.

Wærp har jobbet ved universitetet i Groningen, Nederland, og har vært gjesteforsker ved Berkeley universitetet i California og Columbia universitetet i New York. Han er litteraturkritiker i Aftenposten, og har også selv skrevet skjønnlitteratur: to romaner og to diktsamlinger.

Om Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

Vi viser også Håkon Gullvågs Pan-serie da den inngår i utstillingen Ser du tegninga?.

Arrangementet arrangeres i samarbeid med Forfattersentrum Sør.

Museet holder kveldsåpent, velkommen!