Sørlandets Kunstmuseum Hva skjer i Kristiansand? Familieverksted hver helg. Alltid noe å finne på.

Om SKMU

SKMU er en sørlandsk skattekiste av kunstopplevelser og nye tanker!

Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) er det regionale kunstmuseet for Agder. Oppgavene våre som museum er mange og bredtfavnende; vi skal ta vare på, vise frem, låne ut, utvikle, kjøpe inn til, formidle og forske på vår store samling av kunst og kunsthåndverk.

Givende læring om kunst – fra da til nå!

I tillegg til å ivareta vår egen samling, stiller vi ut og lærer våre gjester om både norsk og internasjonal samtidskunst, kunsthåndverk og kunsthistorie. Dette gjør vi selvsagt via våre utstillinger, men også gjennom våre arrangementer, foredrag, vandreutstillinger, verksteder, omvisninger og andre pedagogiske prosjekter.

Vårt nasjonale ansvar

Da SKMU ble stiftet, fikk vi i oppgave å ta ekstra godt vare på kunsthåndverket. Men hva er egentlig kunsthåndverk, til forskjell fra kunst? Man sier gjerne at kunsthåndverk er et håndverk der utøveren lager bruksting som har en kunstnerisk form. Kunsthåndverkeren arbeider materialbasert og former gjenstanden i verkstedet sitt. Den estetiske verdien ved håndverksproduktet har stadig blitt viktigere i forhold til bruksverdien, og kunsthåndverk er i dag ansett som en selvstendig kunstform.

Om SKMU

Harde fakta!

Bakgrunnen

Bakgrunnen for opprettelsen av SKMU var at Christianssands Billedgalleris samling ble deponert på museet ved opprettelsen i 1995. Siden har SKMU bygd opp sin egen samling av kunst og kunsthåndverk.

Stiftelsen

SKMU Sørlandets Kunstmuseum er en stiftelse. Den ble opprettet i 1995 gjennom et samarbeid mellom Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Christianssands Billedgalleri.

Fremtiden

SKMU er nå inne i en prosess hvor vi planlegger å flytte fra Skippergata og inn i den gamle kornsiloen på Odderøya. Dette på grunn av Tangen-samlingen som er gitt oss, trenger plass og ambisjoner på en høyere skala enn vi har i dag.

Veien videre

I tillegg til museets egen samling har SKMU nylig fått ansvaret for Tangen-samlingen. Dette er den mest betydningsfulle samlingen av nordisk modernistisk kunst i verden, og den vokser fortsatt. Dette gir SKMU fantastiske utviklingsmuligheter. Museet er inne i en meget spennende og viktig utviklingsperiode for å realisere KUNSTSILO, noe som innebærer å forvandle et landemerke – den ikoniske kornsiloen – til et kunstmuseum.  Med skyhøye kunstneriske ambisjoner og markedsmessig drakraft skal museet doble antall ansatte, mer enn femdoble sitt besøk og utvide aktivitetsnivået slik at det hele tiden tilbys spennende arrangementer på museet. Kunstsilo er planlagt nøkkelferdig i 2021.

KUNSTSILO skal bli et regionalt kraftsentrum av nasjonal betydning, som også er internasjonalt synlig.

Organisasjonen

Ansatte og styre

SKMU er strukturert som en stiftelse med et styre og et representantskap i tillegg til de ansatte.

Les mer

Ledige stillinger

Jobb hos oss

SKMU er alltid på jakt etter de beste hodene og hendene. Send oss din søknad, da vel!

Se ledige stillinger