Undervisningstilbud

På Sørlandets Kunstmuseum kan skoleelever, barnehagebarn og elever fra andre undervisningsinstitusjoner oppleve kunst kostnadsfritt. Vi tilbyr undervisning basert på aktuelle utstillinger, og tilpasser alltid opplegget etter læreplanen for de ulike klassetrinnene.

Jobber du på en skole, i en barnehage eller på en annen utdanningsinstitusjon og ser etter noe ekstra til undervisningen?

Da kan du bestille våre undervisningstilbud. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet under.

Før besøket sender vi deg en ressurspakke på mail som inneholder informasjon om utstillingen dere skal se, forslag til forberedende samtaler med elevene, og reflekterende spørsmål i etterkant. På denne måten for dere maksimal uttelling for besøket.

Våre tilbud for

Barnehagen

Barnehage og minstetrinn

Kunstjakten

Kunstjakten er et opplegg spesielt tilrettelagt for barnehager som finner sted i avdelingen Barnas Kunstmuseum. Her kan barna leke, klatre og skli omgitt av mange ulike kunstverk. Barna får samtidig jakte på mange av de forskjellige kunstverkene som finnes i utstillingen, og utforske de gøyale rommene.

Det er også mulig å leke i avdelingen etter opplegget så lenge museet er åpent.

Varighet: ca. 30 minutter
Maks antall: 15 barn i hver gruppe.

 

Barn i utstillingsrommet som rekker opp hånden
Høstferie for Barnehage og SFO

Kompis

I dette undervisningsopplegget tar vi med gruppene på en rundtur i utstillingen 11 Nordiske og ser på hvordan kunstnere jobber med komposisjon og geometriske former.

Etter rundturen fargelegger vi former i fellesskap og lager sammen et stort bilde.

Omvisningen tilpasses de ulike aldersgruppene.

Varighet: 90 minutter
Maks antall: 15 barnehagebarn/30 SFO-elever

Bli kjent med museet for barnehager
Barnehage

Bli kjent med museet – del 1

Del 1 passer for dere som skal på besøk hos oss for første gang. Museum kan være nytt og spennende, og det kan krible litt i magen når man går gjennom de store dørene. Våre museumspedagoger vil ta dere imot og gjøre barna kjent med hva som befinner seg på innsiden av museet. På Sørlandets Kunstmuseum har vi flere samlinger av kunst, men hva er en kunstsamling? Og hva det vil si å samle på noe?

Vi hilser på ansatte på museet, funderer litt på hvordan man beveger seg og oppfører seg her og så må vi selvfølgelig også se på kunsten!

Som barnehagelærer får du gjennom besøket inspirasjon til hvordan snakke om kunst med barn, hvordan du kan tilrettelegge senere museumsbesøk.

Varighet: 90 minutter
Maks antall: 15 barnehagebarn

Barnehage

Bli kjent med museet – del 2

Del 2 passer for dere som allerede har vært på besøk hos oss, og ønsker et tilpasset opplegg i en av våre utstillinger.

Museumspedagogen vil fokusere på et knippe kunstverk som vi tar oss god tid til å oppleve. Vi ser på kunsten, snakker om den, undrer oss og gjør en praktisk oppgave som er knyttet til det vi har opplevd.

Barna er i stor grad med å styre hvordan vi snakker om det vi ser, og det er deres opplevelser og oppdagelser som står i fokus under besøket.

Varighet: 90 minutter
Maks antall: 15 barnehagebarn

Våre tilbud for

Grunnskolen

Minstetrinn

11 nordiske

Elevene får en liten omvisning i utstillingen 11 Nordiske, hvor de får høre om bildene og tiden de ble laget i – Modernismen.

Vi snakker sammen om hva det «moderne» kan være, og hva vi ser rund oss i utstillingen. På hvilken måte er disse bildene moderne, tro?

Elevene blir selv moderne kunstnere og gjør en tegneoppgave med pastellkritt inne i utstillingen. Resultatet blir et abstrakt portrett!

Varighet: Ca. 45 minutter

Belonging. Tiina Itkonen, Sermeriut, 2007-12, Courtesy of AKO Kunststiftelse
Mellomtrinn

Vis meg hvem du er

Undervisningsopplegget foregår i utstillingen Belonging. Her får elevene oppleve både ny og eldre fotokunst, og kan teste ut hvordan man kan fremstille seg selv og andre på ulike måter gjennom fotomediet.

Undervisningsopplegget består av omvisning og en foto oppgave, der elevene bruker iPad. Vis meg hvem du er er tilgjengelig fra 11. april til 22. september 2019.

Varighet: ca. 90 minutter

Ungdomsskole

Tetraeder

Arkitekturverkstedet Tetraeder tar for seg det platoniske legemet med samme navn. Vi snakker om grunnformer og fundamenter, spesielt med fokus på Eiffeltårnet. Elevene bygger mange små tetraeder, som til slutt settes sammen til et stort tetraeder. Undervisningsopplegget kan foregå utendørs om ønskelig. Verkstedet er tverrfaglig og favner matte, samfunnsfag og historie, i tillegg til kunst og håndverk.

Varighet: ca. 90 minutter

Ungdomsskole

Buen

Arkitekturverkstedet Buen tar for seg generell arkitekturhistorisk forståelse fra det antikke Egypt, til oldtidens Hellas og til Romerriket. Vi hører på fortellinger om disse epokene, og fokuserer på datidens byggteknikk. Dette er et undervisningsopplegg hvor elevene selv bygger pyramider og buer. Verkstedet er tverrfaglig og favner matte, samfunnsfag og historie, i tillegg til kunst og håndverk.

Varighet: ca. 90 minutter.

Våre tilbud for

Videregående skole

Utstillingen 11 nordiske kunstnere. Kunstneren 11 nordiske.
Videregående skole

Modernismens utvikling - del 1

Hva skjedde egentlig ved forrige århundreskifte? Dette undervisningsopplegget legger grunnlaget for forståelsen av Modernismen som begrep. Elevene blir tatt med tilbake i tid, til Europa på begynnelsen av 1900-tallet. Vi drar på cafe med Kubistene i Paris og kikker på verden gjennom et Surrealistisk vindu.

Opplegget innbefatter billedanalyse og samfunnshistorie, og er spesielt tilrettelagt for VGS.

Det følger en ressurspakke til undervisningsopplegget som blir sendt ut i forkant til læreren som bestiller.

Formidlingstype: Foredrag med billedshow
Varighet: 45 minutter, med mulighet for å besøke en utstilling i etterkant
Maks antall: 30 elever

Omvisning i 11 nordiske
Videregående skole

Modernismens utvikling - del 2

Dette undervisningsopplegget fortsetter den historiske reisen gjennom den modernistiske tidsepoken.

Vi blir elever på Bauhaus-skolen og får innføring i industridesign og Modernistisk arkitektur. Vi forlater Europa til fordel for New York under 2. verdenskrig. Der stifter vi bekjentskap med abstrakt kunst, før vi går på nattklubb med Andy Warhol, kongen av Pop Art.

Opplegget tar også for seg performance og publikumsdeltakelse, avslutter tett opp mot vår egen tid, og eleven blir konfrontert med sitt eget synspunkt på kunst.

Det følger en ressurspakke til undervisningsopplegget som blir sendt ut i forkant til læreren som bestiller.

Formidlingstype: Foredrag med billedshow
Varighet: 45 minutter, med mulighet for å besøke en utstilling i etterkant
Maks antall: 30 elever

Bestill skole-/barnehagebesøk

Her kan du kontakte oss med vedrørende besøk eller undervisning på kunstmuseet.
  • Navn på kontaktperson
  • Navn på skole eller barnehage
  • Hvor mange kommer?
  • Dersom dere har konkrete ønsker
Viktig!

Praktisk informasjon

Møt opp ved hovedinngangen

Møt opp til avtalt tid ved museets hovedinngang. Museumspedagogen møter dere der.

Hvor mange er dere?

Voksen/lærer har ansvaret for gruppen under hele besøket. Husk å informere museumspedagogen om antall elever/besøkende før omvisningen starter.

Barnas Kunstmuseum er et iltbud på Sørlandets Kunstmuseum som består av familieverksted, rom med skulpturer lagd for å utforske, og sommerskole - for å nevne noe.

Oppbevar bagasje i våre skap

Sekker og vesker må låses inn i oppbevaringsskap. Bagasje som er større enn skapene oppbevares på eget ansvar.

Ingen mat eller drikke i lokalene

Vi må passe på kunsten vår. Derfor er det ikke lov til å ha med mat og drikker inn i utstillingslokalene.

Samlet under hele oppholdet

Det er gøy å utforske, men av hensyn til andre besøkende ber vi om at utforskningen skjer i samlet gruppe under hele oppholdet.

 

Huskeregler før besøket

En omvisning varer i 45 minutter, og omvisning med verksted varer i 90 minutter.

Er dere forsinket? Kontakt oss så fort som mulig på tlf. 902 71 768.

NB! Avbestilling må skje minst to virkedager før avtalt tid for besøk. Ved manglende oppmøte eller forsinket avbestilling, pålegges barnehagen/skolen et gebyr på 500 kr.

Kontakt

Ved ytterlige spørsmål kan du kontakte oss på formidling@skmu.no.

Du kan også ringe vår Formidlingskoordinator Elisabeth Romberg på 90271768. Hun har kontortid mellom 12.00 og 15.00 mandag til fredag.