3. oktober28. november 2021

Årsutstillingen 2021

Se Norges største mønstring av samtidskunsthåndverk på Sørlandets Kunstmuseum.

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk. Årsutstillingen ble første gang vist i 1975. Den har åpen innsendingsrett og juryeres av NKs nasjonale jury, med mål om å ta pulsen på dagens materialbaserte kunst.

SNEAK PEEK! Se utstillingen ta form frem til åpning. 

I vår sneak peek kan du nå få med deg små glimt av jury- og monteringsprosessen frem mot Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling.    

For første gang i Sørlandets Kunstmuseum sin historie har vi gleden av å vise Årsutstillingen. Utstillingen har eksistert siden 1979, og er en av de viktigste nasjonale begivenhetene innen materialbasert samtidskunst. Her kan du se hva som opptar kunsthåndverkere i dag, enten de arbeider med tekstil, keramikk, tre, metall eller glass. 

Hele 379 kunsthåndverkere har søkt seg til Årsutstillingen i år, med til sammen 898 verk. Etter en første juryering har antallet kommet ned til 87 verk som nå befinner seg i museets lokaler før andre og siste juryering utført av NKs nasjonale jury.  

Hvilke verk som blir antatt må vi vente i spenning på å få vite frem til offisiell åpning av Årsutstillingen 2. oktober. 

Sneak Peek: 26. august – 26. september 2021 

Fjorårets vinnere var Linda Morell som vant NKs debutantpris for verket «Epidaurus» (2020) og Sofia Karyofilis vant Finn Erik Alsos’ minnepris for verket «Etter Tørke (2019). Årsutstillingen ble da avholdt på Nordnorsk Kunstmuseum.

Sørlandets Kunstmuseum er et av få i Norge som har en samlingsstrategi med fokus på både billedkunst og kunsthåndverk. Bakgrunnen for dette ligger i regionens egen historie: på Sørlandet vokste det frem et blomstrende kunsthåndverkmiljø fra 1970-tallet og fremover. Samtidig ble kunsthåndverkerne, som et resultat av kunstneraksjonen i 1974, en del av et utvidet kunstfelt, med samme rettigheter til stipend og andre støtteordninger som billedkunstnerne. Denne spesielle posisjonen i kunstlivet på Sørlandet gjorde det dermed naturlig at museet fikk ansvar for både kunsthåndverk og billedkunst da det ble stiftet i 1995.

De siste årene har vi markert vårt fokus på kunsthåndverk blant annet med utstillingen KREFTER i samarbeid med KODE Kunstmuseum og Komponisthjem, Musée national de céramique de Sèvres, og Norwegian Crafts.

Les mer om Årsutstillingen. Vi ser frem til en flott utstilling i 2021!

 

 

Andre aktuelle utstillinger