2. oktober28. november 2021

Årsutstillingen 2021

Sørlandets Kunstmuseum vil i 2021 for første gang huse Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling.

Verk: Sofia Karyofilis, Etter tørke, 2019 / Vinner av Årsutstillingen 2020. Foto: Ingun A. Mæhlum

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk. Årsutstillingen ble første gang vist i 1975. Den har åpen innsendingsrett og juryeres av NKs nasjonale jury, med mål om å ta pulsen på dagens materialbaserte kunst.

Fjorårets vinnere var Linda Morell som vant NKs debutantpris for verket «Epidaurus» (2020) og Sofia Karyofilis vant Finn Erik Alsos’ minnepris for verket «Etter Tørke (2019). Årsutstillingen ble da avholdt på Nordnorsk Kunstmuseum.

Sørlandets Kunstmuseum er et av få i Norge som har en samlingsstrategi med fokus på både billedkunst og kunsthåndverk. Bakgrunnen for dette ligger i regionens egen historie: på Sørlandet vokste det frem et blomstrende kunsthåndverkmiljø fra 1970-tallet og fremover. Samtidig ble kunsthåndverkerne, som et resultat av kunstneraksjonen i 1974, en del av et utvidet kunstfelt, med samme rettigheter til stipend og andre støtteordninger som billedkunstnerne. Denne spesielle posisjonen i kunstlivet på Sørlandet gjorde det dermed naturlig at museet fikk ansvar for både kunsthåndverk og billedkunst da det ble stiftet i 1995.

De siste årene har vi markert vårt fokus på kunsthåndverk blant annet med utstillingen KREFTER i samarbeid med KODE Kunstmuseum og Komponisthjem, Musée national de céramique de Sèvres, og Norwegian Crafts.

Les mer om Årsutstillingen. Vi ser frem til en flott utstilling i 2021!

Utstillingen åpner 2. oktober 2021, men det vil fra 26. august være mulig å fysisk følge med på andregangs juryering. Følg med for mer informasjon!

 

 

Andre aktuelle utstillinger

Andre kommende utstillinger