gunnar s gundersen den banebrytende modernisten sørlandets kunstmuseum jotun veggutsmykning modernisme norge
3. september21. november 2020

Gunnar S. Gundersen. En banebrytende modernist

Sørlandets Kunstmuseum presenterer en av Norges store modernister fra etterkrigstiden.

Kjøp billetter
Gratis hvis du er under 18 år.
Gunnar S. Gundersen, Veggutsmykning for Jotun, 1972.

En ledende skikkelse i Skandinavia

Kunstneren Gunnar S. Gundersen (1921-1983) var en av Norges fremste etterkrigsmodernister og en ledende skikkelse i Skandinavia innenfor den konkrete kunsten, en non-figurativ kunst basert hovedsakelig på form og farger. Han produksjon strakte seg over 40 år, fra tidlig på 1940-tallet til hans død i 1983. Gjennom 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet eksperimenterte han seg gjennom en rekke stiler og uttrykk til han fant frem til sitt særegne «hard edge»-maleri på slutten av 1960-tallet. Sort sol, Rotasjoner og Viften er eksempler på den spesielle iristeknikken han tok i bruk på denne tiden, og bildene er blitt stående som hovedverk i kunstnerens oeuvre.

Foto: Kjell Sten Tollefsen
Kjøp billetter
Gratis hvis du er under 18 år.

En utstilling satt i kontekst med andre kunstnere

Utstillingen Gunnar S. Gundersen – en banebrytende etterkrigsmodernist i Sørlandets Kunstmuseum vil vise drøyt 60 av hans malerier og utsmykningsutkast. For å sette Gunnar S.’ kunst inn i en internasjonal sammenheng vil vi samtidig vise rundt 20 malerier av nordiske konkretister som Richard Mortensen, Olle Bærtling, Olle Bonniér og Lars-Gunnar Nordström i tillegg til andre norske kunstnere som Odd Tandberg, Jakob Weidemann og samtidskunstneren Anders Sletvold Moe som vil vise Completed View (Facade for Gunnar S. Gundersen) som er en tenkt forlengelse av Gundersens fasademaleri på Kunstnerforbundet i Oslo fra 1950.

Gunnar S. Gundersen, Sort sol, 1967 (innlån fra Astrup Fearnley)
Kjøp billetter
Gratis hvis du er under 18 år.

Kurator for utstillingen er kunsthistoriker og forfatter Jan Kokkin, som også har skrevet boken om Gunnar S. Gundersens liv og verk som kommer ut på det tyske kunstbokforlaget Arnoldsche Art Publishers i forkant av utstillingen.

Andre aktuelle utstillinger

Andre kommende utstillinger