4. september 202024. januar 2021

Gunnar S. Gundersen. En banebrytende modernist

Sørlandets Kunstmuseum presenterer denne høsten en av Norges store modernister fra etterkrigstiden, i en svært omfattende utstilling som viser verk fra hele kunstnerens karriere.

Kjell Sten Tollefsen, Gunnar S. Gundersen (utsnitt), 1960, foto © Kjell Sten Tollefsen / BONO 2020 

Bli med på miniomvisning i utstillingen!

t

En ledende skikkelse i Skandinavia

Kunstneren Gunnar S. Gundersen (1921-1983) var en av Norges fremste etterkrigsmodernister og en ledende skikkelse i Skandinavia innenfor den konkrete kunsten, en non-figurativ kunst basert hovedsakelig på form og farger. Han produksjon strakte seg over 40 år, fra tidlig på 1940-tallet til hans død i 1983. Gjennom 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet eksperimenterte han seg gjennom en rekke stiler og uttrykk til han fant frem til sitt særegne «hard edge»-maleri på slutten av 1960-tallet. Sort sol, Rotasjoner og Viften er eksempler på den spesielle iristeknikken han tok i bruk på denne tiden, og bildene er blitt stående som hovedverk i kunstnerens oeuvre.

«På en fascinerende måte leker han i sine malerier med optiske effekter. Men bildene hans er så mye mer enn det. De er interessante refleksjoner omkring hva maleriet har vært, og hva det kanskje ikke lenger kan være– NRK. 

«Gunnar S. Gundersen står i denne utstillingen frem som en ener i sin generasjon abstrakte norske malere

– Kunstavisen.no.

«Det var på høy tid at Gunnar S. Gundersens malerier igjen fikk boltre seg i en museumsutstilling.» – Klassekampen.

Gunnar S. Gundersen, Sort sol, 1967. Foto: Astrup Fearnley Museet © Gunnar S. / BONO 2020 / O. Væring Eftf AS

En utstilling satt i kontekst med andre kunstnere

Utstillingen Gunnar S. Gundersen – en banebrytende modernist i Sørlandets Kunstmuseum vil vise drøyt 60 av hans malerier og utsmykningsutkast. For å sette Gunnar S.’ kunst inn i en internasjonal sammenheng vil vi samtidig vise rundt 20 malerier av nordiske konkretister som Richard Mortensen, Olle Bærtling, Olle Bonniér og Lars-Gunnar Nordström i tillegg til andre norske kunstnere som Odd Tandberg, Jakob Weidemann og samtidskunstneren Anders Sletvold Moe som vil vise Completed View (Facade for Gunnar S. Gundersen) som er en tenkt forlengelse av Gundersens fasademaleri på Kunstnerforbundet i Oslo fra 1950.

«Gunnar S. tilbake på parnasset» – Magasinet Kunst.

«Utstillingen er klart og konsist presentert, og gir en solid kunsthistorisk presentasjon både av konkretismen og av Gunnar S. Gundersen.« – Fædrelandsvennen.

Gunnar S. Gundersen, Tilnærmelse, 1965. © Gunnar S. Gundersen / BONO. Foto: Blomqvist

Kurator for utstillingen er kunsthistoriker og forfatter Jan Kokkin, som også har skrevet boken om Gunnar S. Gundersens liv og verk som er tilgjengelig i museumsbutikken.