rørskulpturer av Torbjørn Kvasbø i utstillingen Krefter - Dyrdal Kvasbø Tingleff på Sørlandets Kunstmusem 2019 - 2020
12. oktober 201926. januar 2020

KREFTER – Dyrdal Kvasbø Tingleff

I utstillingen KREFTER presenteres kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff for første gang samlet. Alle tre har markert seg sterkt i inn- og utland gjennom flere tiår. 

Foto: Jacob Buchard

I utstillingen KREFTER presenteres kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff for første gang samlet. Alle tre har markert seg sterkt i inn- og utland gjennom flere tiår.

Midt på 1970-tallet startet tekstilkunstner Kari Dyrdal og keramikerne Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff på Bergen kunsthåndverksskole. Tidspunktet skulle sammenfalle med den største faglige brytningstiden på 1900-tallet både i og utenfor Norges grenser. Gamle idealer knyttet til form og funksjon ble erstattet av ideer om materialutforsking og frie kunstneriske uttrykk. Dette gikk ikke stille for seg i Bergen.

40 år senere er Dyrdal, Kvasbø og Tingleff fremdeles dypt forankret i materialene de valgte seg den gangen. Alle tre arbeider i store format på grensen til det fysisk umulige, men de faglige strategiene for å komme dit er ulike: Dyrdal har erstattet vevstolen med datamaskin, og bruker de praktiske erfaringene sine for å utforske digital vev. Kvasbø brenner sine store rørskulpturer i selvbygde, vedfyrte ovner etter asiatiske forbilder. Tingleff visker ut grensen mellom fat og maleri i det uforedlede materialet leirgods, med kjente former i uvanlig størrelse.

Gjennom nysgjerrighet, mot og kraft til å teste ut materiale, teknologi og arbeidsmetoder, har Dyrdal, Kvasbø og Tingleff løftet sine respektive fagfelt til å bli noe nytt og annerledes. Høsten 2019 kan du oppleve dem på Sørlandets Kunstmuseum.

Utstillingen er et samarbeid med KODE Kunstmuseum og Komponisthjem, Musée national de céramique de Sèvres, og Norwegian Crafts.

Relaterte arrangementer

I forbindelse med utstillingen har vi fulgt de tre kunstnerne tett på i arbeidsprosessen. Se videoer her:

Arrangementer tilknyttet utstillingen

Kari Dyrdal. Red Sea, 2015. Kari Dyrdal er en tekstilkunster som har vevd dette røde teppet kalt Red Sea. Det kan sees i utstillingen Krefter på SKMU Sørlandets Kunstmuseum 12.oktober 2019 - 26.januar 2020. Utstillingen er et samarbeid med KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Norwegian Craft og Musée National de céramique, Sèvres

ArtistTalk: tekstilkunstner Kari Dyrdal

Kunstnersamtale med tekstilkunstner Kari Dyrdal. Kjøp billett

SKMU Sørlandets Kunstmuseum har flere tilbud for foreldre med baby. Babyomvisninger, verksteder og kaffekos med lek på matter.

Babyomvisning i Krefter - Dyrdal Kvasbø Tingleff

Ta med din baby for kos og kunst. Les mer

Omvisning: Krefter- Dyrdal Kvasbø Tingleff

Bli med på omvisning og se utstillingen i et nytt lys. Kjøp billett

Senioromvisning i Krefter - Dyrdal Kvasbø Tingleff