21. mai10. oktober 2021

Microworld Kristiansand

Opplev og ta del i en lekende, interaktiv kunstutstilling for hele familien og få en uforglemmelig dag på kunstmuseet.

Microworld har allerede blitt opplevd av over 300 000 barn og voksne over hele verden – nå kan du oppleve den i Kristiansand!

Gratis hvis du er under 16 år.
Foto: Jonathan Pow / jp@jonathanpow.com

Microworld Kristiansand er et levende, digitalt økosystem hvor alt henger sammen.

Omgivelsene er inspirert av naturen og befolkes av kunstige vesener som publikum selv skaper. Utstillingen består av altoppslukende, engasjerende kunstområder som både barn og voksne kan utforske gjennom lek og bevegelse. For eksempel kan du lage din egen skapning, slippe den løs i utstillingen, og følge dens reise etter den har blitt vekket til live! Skapningen din har sin egen livssyklus og påvirkes både av de andre skapningene, deg selv og andre museumsgjester i rommet.

De overveldende omgivelsene skapes av sju installasjoner som er bygget av sensorer, mikrofoner, prosjektorer og kinetiske kameraer. Installasjonene er interaktive og påvirkes av gjestenes fantasi, bevegelse og lek. Gjennom denne deltagelsen skapes hele tiden nye, levende omgivelser hvor alt henger sammen!

Så du reportasjen om Microworld Kristiansand på Supernytt på NRK Super?

Microworld er en pågående serie utstillinger av kunstgruppen Genetic Moo. Utstillingen er produsert i samarbeid med Lumen Art Projects

Information in English

HVA SIER TIDLIGERE GJESTER?

«Vi forlot alle hemninger på døren, hoppet og danset, vi ble fanget opp i det hele.»

-Teresa, Microworld Eureka! 2018 

Fantastisk tilgjengelig kunst for mine vanligvis distraherte barn … Det er det lengste de noensinne har vært engasjert i et galleri! 

– LizzieMicroworld Brecon, 2018

Jeg likte å lage bilder med objekter og kroppen min.
Det er flott!

– Fin, 7 år, Microworld Cardiff, 2016

«Vi var tre generasjoner som besøkte utstillingen. Vi nøt hvert minutt, særlig vår autistiske datter som fikk utforske årsak og virkning»

— Familien Brown, Microworld Margate 2013

«Man skaper kunst sammen som familie, i stedet for at barna leker med teknologi alene på egenhand – slik det gjerne blir hjemme.»

— Sally & Jon, Microworld Leicester 2016

«Utstillingen bergtok oss fullstendig. Jeg tok mange fine foto av min 81 år gamle ektemann mens han lekte med kunsten og skapningene».

— Pamela, Microworld Brecon 2018

INSTALLASJONENE

Alle installasjoner er tilpasset for å ivareta smittevernshensyn.

Squidlets

Installasjonen Squidlets består av blekksprutlignende vesener. Via mobilen eller en iPad kan publikum lage en blekksprut med et bilde av ansiktet sitt på, og deretter sende den ut i utstillingen. Der får man se den svømme rundt på let etter piksel-mat, og hver squidlet har sin egen favorittfarge som den jakter på. Fargepikslene blir generert ut fra hvilke farger som er i resten av rommet. Opp til 20 mennesker kan heie på sin egen squidlet samtidig!

Multiple

Multiple har et kinetisk kamera som tar silhuett-bilder, for eksempel av kroppen din. Silhuettene blir deretter tegnet opp på skjermene og veggene i et enormt antall variasjoner og formasjoner, og lever sitt eget liv.

Installasjonen responderer på publikums bevegelser og er en fin måte for folk i alle aldre og størrelser til å bli fysiske og kreative. Flere kan dessuten interagere samtidig!

It's alive! Maggots

Installasjonen Maggots har to ulike populasjoner eller«befolkninger» som er inspirert av parasitter. Larver spiser sakte opp bildet på skjermen, mens edderkopper kontinuerlig reparerer det med tynne tråder.

microworld kristiansand, genetic moo, lumen art projects. Sørlandets Kunstmuseum 2021. Et digitalt økosystem for hele familien

Hector and the Sunstars

Hector and The Sunstars er et mini-økosystem hvor skapningene henter landskapet sitt gjennom et webkamera som er rettet mot utstillingsrommet.

Skapningene som beveger seg rundt responderer på hverandre og på fargen i rommet. Etter hvert som skjermen endrer farge, tilpasser de røde, grønne og blå solstjernene seg til fargeinnstillingen. I mellomtiden søker Hector utrettelig mer mat i form av små fargede plankton på skjermen

microworld kristiansand, genetic moo, lumen art projects. Sørlandets Kunstmuseum 2021. Et digitalt økosystem for hele familien

Aeroplankton

Aeroplankton er en installasjon som  responderer på lyd. Ulike frekvenser, enten fra publikum eller de andre kunstverkene, skaper ulike former basert på en matematisk superformel. Aeroplanktonene vokser og viser oss en enkel form for reproduksjon.

Hvis Aeroplanktonene får nok av en bestemt lydfrekvens vokser de og deler seg i to. Lag lyd og se hva som skjer!

Sea People

I Sea People kontrollerer publikum animasjoner og lyd gjennom å scanne en QR-kode med telefon eller iPad. Her kan du engasjere deg i et litt kaotisk økosystem hvor agenter jobber intensivt for å kontrollere naturens krefter.

Installasjonen kombinerer åtte forskjellige tegneprogrammer i én app. Du kan arbeide alene eller sammen med andre, og skape et komplekst landskap fylt med mønstre, mennesker og bygninger.

Microworld Kristiansand. Genetic Moo. Sørlandets Kunstmuseum.

Swimming with Animacules

Swimming with Animacules responderer på publikums bevegelser.

Animacules er inspirert av sjølivs- illustrasjoner fra 1800 tallet av Ernst Haeckel, og arbeidet til den nederlandske forskeren Antonie van Leeuwenhoek fra 1600-tallet. Han bygde et av de første mikroskopene og var den første personen som beskrev levende molekyler i en vannprøve fra en dam. Han ga molekylene navnet Animalcules. Genetic Moo har skapt en sverm av små skapninger med kroppsformer som gjenspeiler disse mikroorganismene.

microworld kristiansand, genetic moo, lumen art projects. Sørlandets Kunstmuseum 2021. Et digitalt økosystem for hele familien

Om kunstnerne Genetic Moo

Kunstnerduoen Genetic Moo består av Nicola Schauerman og Tim Pickup, basert i Margate/London i UK. Tim har bakgrunn i programmering og Nicola som filmskaper.

De betegner seg selv som digitale kunstnere, med en spesiell interesse for interaktive installasjoner. Alt arbeidet deres springer ut fra kreativ koding og involverer dessuten foto, video og animasjon.
Genetic Moo vant en Lumen Award i 2013, og siden da har de samarbeidet med Lumen Art Projects om Microworld.

Microworld Kristiansand. Genetic Moo. Sørlandets Kunstmuseum.

HVA KAN PUBLIKUM GJØRE?

Noen liker å engasjere seg fysisk og hoppe rundt og interagere med kroppen sin;
noen trives med å designe nye skapninger og utforske sin kreativitet –
mens andre igjen helst vil sitte ned, lene seg tilbake og ta innover seg hvordan livet i rommet utvikler og endrer seg.
Og mange foretrekker å gjøre alle tingene!

Temaene i utstillingen

Kreativitet

Ved å bruke intuitive verktøy får publikum en unik mulighet til å selv sette sitt preg på utstillingen. Tiden flyr mens gjestene innser hvordan de kan hjelpe, påvirke og booste sine egne skapninger ved å manipulere de digitale omgivelsene.

Økosystemer

Hver skapning i microworld både sanser og endrer sine omgivelser. Kunstverkene, utstyret, verktøyene, rommet og publikum er alle en del av dette levende økosystemet, hvor alt henger sammen.

Evolusjon i fremtiden

Microworlds opphav var en vitenskapelig artikkel i New Scientist om hvordan sjøstjerner opp gjennom evolusjonshistorien forlot sin egen hjerne. Et desentralisert nettverk av sensorer kontrollerte i stedet sjøstjernens kropp – følende, ikke tenkende.

Kunstig liv

En gren innen datavitenskap som springer ut fra Kunstig Intelligens (AI), som bruker programvare til å simulere og forstå biologiske systemer – ikke livet som det er, men «livet som det kunne være».

Aliens

Microworlds er fylt med fantastiske vesener. De har sin egen personlighet og unike oppførsel, og oppmuntrer til eksperimentell lek. Microverdener er inspirert av Science Fiction – og «Science Fact».

Undring

Mikroverdener inviterer til fordypning i sammenkoblingen mellom ulike prosesser. De kan være både stimulerende og avslappende. Digital natur!