Malling,Sverre. School Bus, 2009
12. januar2. juni 2019

Ser du tegninga?

Hva er en tegning og på hvilke måter kan vi tegne? Hvorfor tegner vi og hva bruker vi tegninger til?

 

Les kunsthistoriker Frida Forsgrens anmeldelse av utstillingen i FVN her

Tegning er en teknikk vi alle har et forhold til – om vi drodler som et rent tidsfordriv eller sitter med tidkrevende nærstudier av enkelte objekter og rom.

Ser du tegninga? er en utstilling hvor vi viser tegninger fra museets samlinger, samtidig som vi i et eget utstillingsrom har invitert kunstnere til å vise hvordan de jobber med tegning på ulike måter, og med ulike materialer.

I denne utstillingen ønsker vi at publikum skal tegne med oss – store som små! Alle våre gjester får med seg en egen tegneblyant. I utvalgte rom finner du ulike aktiviteter – fra lekende til lærende streker.

En historisk reise
Det er andre gang museet har en ren tegnesutstilling, (Hardcore i 2008 var den første), men det er første gang museet viser tegninger utelukkende fra egne samlinger. Man får se hvordan tegning har utviklet seg gjennom tidene: fra innkjøpene til Christianssands Billedgalleri på begynnelsen av 1900-tallet, til SKMU sitt utvalg fra 1995 til frem til i dag – og fra å være forstudier eller skisser til malerier og skulpturer, til å bli et selvstendig kunstuttrykk.

Noen vil nok dra kjensel på enkelte av tegningene fra tidligere utstillinger, men det er også mange verk som stilles ut for første gang. Publikum får oppleve både nye innkjøp og eldre skatter hentet fra våre magasiner. Utstillingen er kuratert av formidlingsleder Kristine Kolloen Nilsen i samarbeid med kurator Karl Olav Segrov Mortensen.

Utstilte kunstnere
I utstillingen får man oppleve verk av blant andre Andreas Tellefsen, Håkon Gullvåg, Mette Stausland, Ole Jørgen Ness, Jean Heiberg, Jan Groth, Kristin Evensen, Bjarne Melgaard, Kari Stiansen, Vanessa Baird, Sverre Malling, Marit Følstad, Espen Dietrichson, Mike, Viggo Aadnevik,  Leonard Rickhard og Olaf Isaachsen.

Høy aktivitet i utstillingen
Ser du tegninga? byr på et tett program gjennom våren, der flere av de utstilte kunstnerne skal holde foredrag, kunstnersamtaler eller kurs som en del av museets onsdagsprogram.
I tillegg har utstillingen et dedikert rom til skapende aktivitet, kalt Prosjektrommet, hvor lokale kunstnere har fått hver sine respektive perioder hvor de skal utarbeide nye verk i rommet.

– Vi har invitert kunstnere som jobber med tegning på veldig ulike måter. På den måten får publikum mulighet til å få innblikk i deres arbeidsprosesser, se hvordan de vil prege rommet underveis, samt det ferdige verket. Marit Roland er førstemann ut, etterfulgt av Erlend Helling-Larsen, Tegneklubben – og et spennende prosjekt som foreløpig er hemmelig, forteller formidlingsleder Kristine Kolloen Nilsen.

  • Marit Roland Paper Drawing #30:
    12. januar – 17. februar
  • Erlend Helling-Larsen
    23. februar – 31. mars
  • A4-stunt
    6. april – 28. april
  • Tegneklubben v/ Bjørn Bjarre, Ulf Verner Carlsson, Paul Dring, Terje Nicolaisen og Martin Skauen
    8. mai – 2. juni

A4-STUNT

Hvordan blir resultatet dersom man inviterer 100 barn til å tegne fritt? Vil de havne i en tegnekrise, med et behov for begrensninger eller rammeverk?

Eller vi de tegne intuitivt og av fri fantasi?

Til A4-stuntet har vi invitert elever på visuell kunst på Kristiansand kulturskole og Fargepatruljen i Lillesand til å bidra.

Vil vi kunne se noen likheter i materialbruk, uttrykk og tematikk fra andre rom i Ser du tegninga? Vil vi kunne skille barnetegning fra den etablerte kunsten?

Den frie tegningen kan på mange måter gi oss noen indikasjoner på hva som opptar barn og unge i dag. Ikke nødvendigvis bare hva som interesserer dem, men også hva de ønsker å fortelle oss og omverdenen.

Tusen takk til alle elevene ved Kristiansand kulturskole og Fargepatruljen for deres bidrag til A4-stuntet i PROSJEKTROMMET.