zdenka rusova grafikkens nestor sørlandets kunstmuseum henie onstad grafikk
7. desember 20191. mars 2020

Zdenka Rusova. Grafikkens nestor

Opplev en av Norges største grafikere i denne retrospektive utstillingen.

Zdenka Rusova, Figurer, 1973

Se kunstnerportrett av Zdenka Rusova:

 

Utstillingen Zdenka Rusova. Grafikkens nestor. åpner på Sørlandets Kunstmuseum 7.desember 2019 og står til 01.mars 2020.

Kjøp billett

Zdenka Rusova(f.1939) har gjennom 50 år markert seg sterkt i kunstfeltet og regnes som en av Norges mest markante kunstnere, som spesielt har utmerket seg med sine tegninger og grafikk. Utstillingen viser arbeider fra en lang karriere. Med et særpreget personlig uttrykk arbeider hun i et abstrakt formspråk som har klare referanser til kroppens deler.

Utstillingen Zdenka Rusova. Grafikkens nestor. åpner på Sørlandets Kunstmuseum 7.desember 2019 og står til 01.mars 2020.

Rusova ble født i 1939 i Tsjekkoslovakia, like før Hitlers invasjon. I 1970 kom hun til Norge som flyktning fra kommunistregimet, etter Praha-vårens fall i 1968. Det var imidlertid ikke bare den politiske situasjonen som var drivkraften. Med solid utdannelse som grafiker fra Kunst- og håndverksskolen (1953-58) og Kunst- og håndverkshøgskolen (1958-64), begge Praha, manglet det ikke på muligheter. Riktignok på betingelse av å føye seg etter regimets restriktive kunstpolitikk.

Som ung hadde studier i nordisk historie og litteratur skapt en lengsel etter åpen natur, i kontrast til hjemlandet som Rusova opplevde som lukket og klaustrofobisk. I 1967 fikk et tremåneders opphold ved Atelier Nord i Oslo og opplevelsen av et fritt samfunn avgjørende betydning. Etter studier ved kunstakademiet i Stuttgart (1967-69), i Vest-Tyskland, falt derfor valget på Norge.

Utstillingen Zdenka Rusova. Grafikkens nestor. åpner på Sørlandets Kunstmuseum 7.desember 2019 og står til 01.mars 2020.

I Norge har Rusova hovedsakelig arbeidet med grafikk og tegning, men med innslag av maleri. Hun har utviklet et sterkt personlig billedspråk. Det har gått fra et figurativt billedunivers med motiver fra sirkuslivet beslektet med tsjekkisk surrealisme til et stadig mer abstrakt uttrykk. En utvikling som skyter fart i Stuttgart, og fortsetter i Norge, selv om man også her kan lese inn referanser til kroppsdeler og landskap i flere verk.

Undervisning har en viktig plass i kunstnerskapet. Hun ble ansatt som førsteamanuensis ved Statens Kunstakademi (1981-85), underviste så ved Vestlandske Kunstakademi (1985-87) og var samtidig leder for grafikkavdelingen. Deretter ble hun professor i grafikk ved Statens Kunstakademi i Oslo (1987-1996) og rektor for samme institusjon (1987-92), som første kvinne i en slik posisjon i Norden.

Utstillingen er et samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter. Den følges av en omfattende katalog som er tilgjengelig i museumsbutikken.